Arithmetic Quiz 1

May 19, 2016

1. A dealer sells an item for Rs. 667, and makes a profit of 16%. He sells another item of a loss of 10% and in whole process he makes no profit no loss. What was the cost of second item ?
A) Rs. 900
B) Rs. 920
C) Rs. 950
D) Rs. 980
E) None of these
Answer: Option B

 

2. A mixture contains milk and water in the ratio of 4 : 3 on adding 5 litre of water the ratio of milk and water becomes 9 : 8. Find the quantity of water in the mixture ?
A) 9 litre
B) 15 litre
C) 21 litre
D) 24 litre
E) 27 litre
Answer: Option E

 

3. In how many ways can a party of 6 men and 6 women be seated at a round table, so that no two women are adjacent ?
A) 518400
B) 86400
C) 14400
D) 1440
E) 840
Answer: Option B

 

4. In a simultaneous throw of 2 dice, find the probability of getting a total of 9 ?
A) 1/6
B) 1/36
C) 25/36
D) 9/36
E) 1/9
Answer: Option E

 

5. 8 men can complete a piece of work in 15 days and 7 women can complete the same piece of work in 25 days. If all the 8 men and 7 women work together, in how many days will the work get completed ?
A) 7 3/5 days
B) 6 2/3 days
C) 9 3/8 days
D) 9 2/3 days
E) 9 days
Answer: Option C

 

6. In a certain store, the profit is 117% of the cost. If the cost increases by 20% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?
A) 49.5
B) 87.2
C) 44.7
D) 93.6
E) 64.8
Answer: Option C

 

7. A man bought an article and sold it at a gain of 20 %. If he had bought it at 20 % less and sold it for Re 2 less, he would have made a profit of 7 %. The C.P. of the article was
A) 10
B) 3
C) 6
D) 10
E) 11
Answer: Option C

 

8. If the cost of an article is 159 , first discount given is 60 % of cost, second discount given is 1 % of cost. The selling price is
A) 62.01
B) 59.01
C) 122.05
D) 52.05
E) 66.15
Answer: Option A

 

9. If a radio is purchased for Rs 693 and sold for Rs 650. Find the loss%?
A) 6.2
B) 17.9
C) 12.4
D) 7.4
E) 13.7
Answer: Option A

 

10. A person incurs 10 % loss by selling a bat for Rs 404 . At what price should the watch be sold to earn 10 % profit?
A) 12.22
B) 14.31
C) 11.42
D) 22.91
E) 12.81
Answer: Option A

 

11. Walking at the rate of 2 kmph a man cover certain distance in 4 hr 40 min. Running at a speed of 11 kmph the man will cover the same distance in.
A) 8.04
B) 4.79
C) 0.13
D) 7.13
E) 0.85
Answer: Option E

 

12. Excluding stoppages, the speed of a bus is 85 kmph and including stoppages, it is 77 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?
A) 8.3
B) 5.55
C) 15.27
D) 5.65
E) 15.42
Answer: Option D

 

13. A person earns 14 % on investment but loses 7 % on another investment. If the ratio of the two investments be 2:6 , what is the gain or loss on the two investments taken together?
A) 4.36
B) 7.41
C) 7.76
D) 1.75
E) 9.33
Answer: Option D

 

14. What is the cube root of 2197 ?
A) 24
B) 32
C) 13
D) 10
E) 24
Answer: Option C

 

15. The ratio between the speeds of two trains is 4 : 6 . If the second train runs 245 kms in 94 hours, then the speed of the first train is:
A) 6.7
B) 11.7
C) 2.77
D) 8.02
E) 1.74
Answer: Option E

 

16. The product of the ages of Ankit and Nikita is 7347. If 96 times the age of Nikita is more than Ankits age by 7491 years, what is Nikitas age?
A) 156
B) 79
C) 149
D) 93
E) 115
Answer: Option B

 

17. Mayank Bothra purchased 6 dozens of toys at the rate of 338 Rs per dozen . He sold each one of them at the rate of Rs 56 . What was his percentage profit?
A) 101.28
B) 98.82
C) 134.78
D) 81.74
E) 90.67
Answer: Option B

 

18. Walking at 5/9 of his usual speed ,a man is late by 8 2/6 hr. the usual time is.
A) 33.18
B) 31.25
C) 48.11
D) 46.14
E) 33.92
Answer: Option A

 

19. A girl wrote all the numbers from 374 to 645. Then she started counting the number of ones that has been used while writing all these numbers. What is the number that she got?
A) 99
B) 48
C) 101
D) 57
E) 67
Answer: Option D

 

20. Two boys starting from the same place walk at a rate of 9 kmph and 11 kmph respectively. What time will they take to be 10 km apart, if they walk in the same direction?
A) 3
B) 3
C) 5
D) 8
E) 3
Answer: Option C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *