Arithmetic Quiz 19

January 20, 2017

Q1. Three men A, B and C start a business together. They invest Rs. 30000, Rs. 24000 and Rs. 42000, respectively in the beginning. After 4 months, B took out Rs. 6000 and C took out of Rs. 10000. They get a profit of Rs. 11960 at the end of the year. B’s share in the profit is
(a) Rs. 2700
(b) Rs. 2803
(c) Rs. 2900
(d) Rs. 2785
(e) None of these

Q2. A, B and C started a shop by investing Rs. 27000, Rs. 81000 and Rs. 72000, respectively. At the end of 1 yr, B’s share in total profit was Rs. 36000. What was the total profit?
(a) Rs. 108000
(b) Rs. 116000
(c) Rs. 80000
(d) Rs. 92000
(e) None of these

Q3. Rs. 73689 are divided between A and B in the ratio 4 : 7. What is the difference between twice the share of B and thrice the share of A?
(a) Rs. 36699
(b) Rs. 46893
(c) Rs. 20097
(d) Rs. 26796
(e) Rs. 13398

Q4. Mrudul invested an amount of Rs. 29500 in order to start a business. Shalaka joined her 4 months later by investing an amount of Rs. 33500. If the business earned a profit of Rs. 120575 at the end of 2 yr, what was Mrudul’s share of the profit?
(a) Rs. 60725
(b) Rs. 61950
(c) Rs. 59250
(d) Rs. 58625
(e) None of these

Q5. Prakash, Sunil and Anil started a business jointly investing Rs. 11 lakh, Rs. 16.5 lakh and Rs. 8.25 lakh, respectively. The profit earned by, them in the business at the end of three years was Rs. 19.5 lakh. What will be the 50% of Anil’s share in the profit?
(a) Rs. 4.5 lakh
(b) Rs. 2.25 lakh
(c) Rs. 2.5 lakh
(d) Rs. 3.75 lakh
(e) None of the above

Q6. Karan starts a business by investing Rs. 60000. Six months later, Shirish joins him by investing Rs. 100000. At the end of 1 yr from commencement of the business, they earn a profit of Rs. 151800. What is the Shirish’s share in the profit?
(a) Rs. 55200
(b) Rs. 82800
(c) Rs. 62500
(d) Rs. 96600
(e) None of these

Q7. X, Y and Z were sharing profits in the ratio 4 : 3 : 2. Y retired from the firm and X and Z decide to share profits in the ratio 3 : 2. Calculate the gaining ratio.
(a) 7 : 8
(b) 5 : 9
(c) 4 : 7
(d) 5 : 8
(e) None of these

Q8. Tanvi started a business investing Rs. 45000. After 8 months, Anisha joined her with a capital of Rs. 52000. At the end of the year, the total profit was Rs. 56165. What is the share of profit of Anisha?
(a) Rs. 21450
(b) Rs. 24440
(c) Rs. 27635
(d) Rs. 31765
(e) None of these

Q9. Ninad, Vikas and Manav enter into a partnership. Ninad invests some amount at the beginning. Vikas invests double the amount after 6 months and Manav invests thrice the amount invested by Ninad after 8 months. They earn a profit of Rs. 45000 at the end of the year. What is Manav’s share in the profit?
(a) Rs. 25000
(b) Rs. 15000
(c) Rs. 12000
(d) Rs. 9000
(e) None of these

Q10. Raksha invested an amount of Rs. 60000 to start of software business. After six months, Kamal joined her with an amount of Rs. 90000. After one year from the commencement of the business, Raksha put in an additional amount of Rs. 20000. At the end of 3 yr, they earned a profit of Rs. 7120000. What is Raksha’s share in the profit?
(a) Rs. 3520000
(b) Rs. 2640000
(c) Rs. 2700000
(d) Rs. 3840000
(e) None of these

Q11. A, B and C started a business with their investment in the ratio 1 : 3 : 5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year was
(a) 5 : 6 : 10
(b) 6 : 5 : 10
(c) 10 : 5 : 6
(d) 4 : 3 : 5
(e) None of thhse

Q12. Sunetra invested an amount of Rs. 50000 to start a software business. After six months, Nikhil joined her with an amount of Rs. 80000. At the end of 3 yr, they earned a profit of Rs. 24500. What is Sunetra’s share in the profit?
(a) Rs. 14000
(b) Rs. 9423
(c) Rs. 10250
(d) Rs. 12500
(e) None of these

Q13. A, B and C started a business with investment in the ratio 5 : 6 : 8 respectively. After 1 yr, C withdrew 50% of his capital and A increased his capital by 60% of his investment. After 2 yr, in what ratio should the earned profit be distributed among A, B and C respectively?
(a) 2 : 3 : 3
(b) 4 : 3 : 2
(c) 13 : 12 : 12
(d) Cannot be determined
(e) None of the above

Q14. A, B and C invested their capitals in the ratio of 5 : 6 : 8. At the end of the business, they received the profits in the ratio of 5 : 3 : 1. Find the ratio of time of which they contributed their capitals.
(a) 12 : 9 : 7
(b) 25 : 18 : 8
(c) 5 : 6 : 8
(d) 8 : 4 : 1
(e) None of these

Q15. A, B and C invested capitals in the ratio of 2 : 3 : 5. At the end of the business terms, they received the profit in the ratio of 5 : 3 : 12. Find the ratio of time for which they contributed their capitals.
(a) 10 : 24 : 25
(b) 25 : 24 : 10
(c) 18 : 24 : 25
(d) 25 : 10 : 24
(e) None of these

Answer:
1. b
2. c
3. e
4. b
5. b
6. e
7. a
8. e
9. b
10.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *