Arithmetic Quiz 20

January 23, 2017

Directions (1-2): Read the following information to answer the questions.
There are 9 red, 7 white and 4 black balls in an urn.
Q1. Two balls are drawn at random from the urn. What will be the probability that both the balls are red?
(a) 18/95
(b) 9/95
(c) 9/10
(d) 8/95
(e) 5/19

Q2. If two balls are selected at random, what is the probability that one ball is white and the other ball is red?
(a) 91/190
(b) 63/190
(c) 5/19
(d) 4/95
(e) 71/190

Q3. From a well – Shuffled pack of 52 playing cards, one card is drawn at random. What is the probability, that the card drawn will be a black king?
(a) 1/26
(b) 7/13
(c) 3/13
(d) 9/13
(e) 1/13

Q4. A die is thrown twice. What is the probability of getting a sum 7 from both the throws?
(a) 5/18
(b) 1/18
(c) 1/9
(d) 1/6
(e) 5/36

Q5. A bag contains 7 blue balls and 5 yellow balls. If two balls are selected at random, what is the probability that none is yellow?
(a) 5/33
(b) 5/22
(c) 7/22
(d) 7/33
(e) 7/66

Directions (6-10): Study the given information carefully to answer the questions that follow.
An urn contains 4 green, 5 blue, 2 red and 3 yellow marbles.

Q6. If two marbles are drawn at random, what is the probability that both are red or atleast one is red?
(a) 26/93
(b) 2/7
(c) 199/366
(d) 135/193
(e) None of these

Q7. If three marbles are drawn at random, what is the probability that atleast one is yellow?
(a) 1/5
(b) 199/364
(c) 165/364
(d) 5/9
(e) None of these

Q8. If eight marbles are drawn at random, what is the probability that there are equal number of marbles of each colour?
(a) 3/8
(b) 351/738
(c) 60/1001
(d) 1/1011
(e) None of these

Q9. If three marbles are drawn at random, what is the probability that none is green?
(a) 3/8
(b) 273/748
(c) 30/91
(d) 41/91
(e) None of these

Q10. If four marbles are drawn at random, what is the probability that two are blue and two are red?
(a) 10/1001
(b) 7/17
(c) 15/384
(d) 3/5
(e) None of these

Directions (11-12): Study the given information carefully to answer the questions that follow.
A basket contains 6 blue, 2 red, 4 green and 3 yellow balls.

Q11. If 4 balls are picked at random, what is the probability that 2 are red and 2 are green?
(a) 4/15
(b) 5/27
(c) 1/3
(d) 2/455
(e) None of these

Q12. If 3 balls are picked at random, what is the probability that none is yellow?
(a) 3/455
(b) 1/5
(c) 44/91
(d) 4/5
(e) None of these

Q13. A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. 2 balls to be drawn randomly, what is the probability that the balls drawn contain no blue ball?
(a) 5/7
(b) 10/21
(c) 2/7
(d) 11/21
(e) None of these

Q14. An urn contains 5 red, 4 white and 3 black balls. If two balls are drawn at random, find the probability that both the balls are red.
(a) 17/45
(b) 5/33
(c) 1/12
(d) 91/190
(e) None of these

Q15. A box contains 4 black balls, 3 red balls and 5 green balls. 2 balls are drawn from the box at random. What is the probability that both the balls are of the same colour?
(a) 47/68
(b) 1/6
(c) 19/66
(d) 2/11
(e) None of these

Anwers :
1.) a
2.) b
3.) a
4.) d
5.) c
6.) e
7.) b
8.) c
9.) c
10.) a
11.) d
12.) c
13.) b
14.) b
15.) c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *