Reasoning Quiz 2

July 15, 2016

STATEMENTS AND CONCLUSION

1. Statements:

All machines are windows.
All windows are clouds.
Conclusions:
I. All machines are clouds.
II. All clouds are machines.

(1) None follows
(2) Only I follows
(3) Both I & II follow
(4) Only II follows
(5) Either I or II follows

 

Answer: Option 2

 

2. Statements:

Some rectangle are circles.
No circle is a triangle.
No line is a square.

Conclusions :
I. All rectangle can never be triangles
II.Some lines are circles
III.No Triangle is a rectangle.
IV.No Line is a circle

(1) All follow
(2) I , III and II follow
(3) I, III and IV follow
(4) II and III IV follow
(5) None of these

 

Answer: Option 5

 

3. Statements:

Some clothes are watches
All watches are shoes.
No shoe is a slipper.

Conclusions :
I. Some slippers are not clothes.
II.All shoes being clothes is a possibility.
III.At least some slippers are shoes.

1) only I follow
2) only I and II follow
3)only II and III follows
4) All follow
5) None of these

Answer: Option 5

 

4. Statements:

Some pencils are ring.
Some rings are locks.
All locks are cards.
No card is paper.

Conclusion :
I. No lock is paper
II.Some cards are rings
III.Some rings are not paper

1) I and II follow
2) Only I follow
3) Only II follows 4) All follow
5) None follows

Answer: Option 4

 

5. Statements:

Some chairs are tables.
Some tables are beds.
All beds are door.
All doors are gardens.
Conclusions :
I. All chairs being bed is a possibility
II.All doors are not beds
III.No table is garden.
1) None follows
2) Only I follows
3) Either I or III follows
4) II and III follow
5) None of theses

Answer: Option 2

 

Directions (Q. 6-10)
In the following questions, the symbol §,?,@,# and $ are used with the following meaning as illustrated below.
‘X ? Y’ means ‘X is not greater than Y’.
‘X $ Y’ means ‘X is not smaller than Y’.
‘X § Y’ means ‘X is neither smaller than nor greater than Y’.
‘X @ Y’ means ‘X is neither smaller than nor equals to Y’.
‘X # Y’ means ‘X is neither equal to nor greater than Y’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions, 1,2,3 given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6. Statements

N § B, B $ W,W # H, H ? M
Conclusions:
I.M @ W
II.H @ N
III.W § N
IV.W # N

1)Only I is true
2)Only III is true
3)Only IV is true
4)Only either III or IV is true
5)Only either III or IV and I is true

Answer: Option 5

 

7. Statements

R ? D, D $ J, J # M, M @ K
Conclusions:
I.K # J
II.D @ M
III.R # M
IV.D @ K

1) None is true
2) Only I is true
3) Only II is true
4) Only III is true
5) Only IV is true

Answer: Option 1

 

8. Statements

H @ T, T # F, F § E, E ? V
Conclusions:
I.V $ F
II.E @ T
III.H @ V
IV.T # V

1) Only I, II and III are true
2) Only I, II and IV are true
3) Only II, III and IV are true
4) Only I, III and IV are true
5) All I, II, III and IV are true

Answer: Option 2

 

9. Statements

D @ R, R ? K, K @ F, F $ J
Conclusions:
I.J # R
II.J # K
III.R # F
IV.K @ D

1) Only I, II and III are true
2) Only II, III and IV are true
3) Only I, III and IV are true
4) All I, II, III and IV are true
5) None of the above

Answer: Option 5

 

10. Statements

M $ K, K @ N, N ? R, R # W
Conclusions:
I.W @ K
II.M $ R
III.K @ W
IV.M @ N

1) Only I and II are true
2) Only I, II and III are true
3) Only III and IV are true
4) Only II, III and IV are true
5) None of the above

Answer: Option 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *