Reasoning Quiz 3

July 20, 2016

Directions (Q.1-5). In the following questions , the symbols #,$,%,* and @ are used with the following meaning as illustrated below:
‘P#Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P$Q’ means ‘P is neither smaller nor equal to Q’.
‘P%Q’ means ‘P is neither greater nor smaller than Q’.
‘P*Q’ means ‘P is neither greater nor equal to Q’.
‘P@Q’ means ‘P is not smaller than Q’.

Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

1. Statements: P # Q, P % R, R * S
Conclusions: I. R @ P
II. P # S.
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer-Option D

2. Statements: F $ G, G @ I, I % H
Conclusions: I. F @ H
II. H $ G
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer-Option D

3. Statements: A * B, B# C, C $ D
Conclusions: I. A * D
II. A @ D
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer-Option C

4. Statements: A @ B, B $ C, C % D
Conclusions: I. D * A
II. C * A

A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If both conclusion I and II are true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Both follows

Answer-Option C

5. Statements : Q @ W, W $ E , E # R
Conclusions: I. R # Q
II. E * Q
A. If only conclusion I is true.
B. If only conclusion II is true.
C. If either conclusion I or II is true.
D. If neither conclusion I nor II is true.
E. Bothy follows

Answer-Option B

Directions (6-10) In each question below are four statements followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to take the four given statements to be true even if they seem to be at variiance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the four given statements disregarding commonly known facts. Then, decide which of the answers 1),(2),(3),(4) and (5) is the correct answer and indicate it on the answer sheet.

6. Statements
All stones are pearls.
Some pearls are shells.
Some shells are boxes.
No box is container.

Conclusions
I.Some stones are shells.
II.No pearl is container.
III.No shell is container.
IV.Some pearls are containers.

1)Only II follows
2)II and III follow
3)Only either II or IV follows
4)Only III follows
5)None follows

Answer-Option 3

7.Statements
Some rings are chains.
All chains are bangles.
All bracelets are bangles.
Some bangles are pendants.
Conclusions

I.Some rings are bangles.
II.Some chains are pendants.
III.Some bracelets are rings.
IV.No pendant is ring.

1) None follows
2) Only I follows
3) II and III follow
4) Only IV follows
5) None of these

Answer-Option 2

8. Statements:
Some schools are colleges.
Some colleges are hostels.
No hostel is office.
All offices are institutes.

Conclusions:
I.No hostel is institute.
II.Some hostels are schools.
III.Some hostels are institutes.
IV.Some offices are colleges.
1) Only I follows
2) II and III follow
3) Only IV follows
4) Only either I or III follows
5) None of these

Answer-Option 4

9.Statements:
Some pins are needles.
Some threads are needles.
All needles are nails.
All nails are hammers.

Conclusions:
I.Some pins are hammers.
II.Some threads are nails.
III.Some pins are threads.
IV.No pin is thread.

1)Only I, II and either III or IV follows
2)III and IV follow
3)I and II follow
4)All follow
5)None of the above

Answer-Option 1

10.Statements:
Some chairs are rooms.
No room is sofa.
All sofas are tables.
Some tables are desks.

Conclusions
I.Some sofas are desks.
II.No room is table.
III.Some chairs are tables.
IV.No desk is room.

1) None follows
2) Only I follows
3) Only either II or III follows
4) III and IV follow
5) All follow

Answer-Option 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *